Monday 29 December 2014

HDP: Çocukları Gözaltına Almak için “Makul Şüphe” Kullanılıyor

HDP çocuklara yönelik baskı ve şiddetin sürdüğünü, polisin tek taraflı düzenlediği tutanaklarla gözaltı ve tutuklama yaptığını belirtti.

İstanbul - BİA Haber Merkezi

29 Aralık 2014, Pazartesi 14:57

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 6 Ekim’den bu yana 2495 kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerin 700’ünün tutuklandığını açıkladı, Gözaltına alınan ve tutuklananların neredeyse üçte birinin çocuklardan oluştuğuna dikkat çekti.

“Uygulamalardan da anlaşıldığı üzere, siyasi iktidarın hedef kitlesinde yaşları ne olursa olsun çocuklar büyük bir oranı kaplıyor.

“Neredeyse anne babanın etnik kimliğine, inancına, diline göre ayrımcı bir politika yürütülüyor.”

Tek taraflı tutanaklar

Çocukların kapılarının önünde ya da dışarıda dolaşırken gözaltına alınıp tutuklandığına dikkat çekilen açıklamada, bunun için “makul şüphe” gerekçesinin kullanıldığı belirtti.

“Gerçek hiçbir gerekçe olmaksızın, ‘makul şüphe’ olarak tanımlanan, ancak yasalaşmadan önce de fiilen uygulanan bir hukuk garabeti düzenleme ile yolda, sokakta, evde, işyerinde zorla yaka paça gözaltına alınanların, partimiz sempatizanlarının, seçmenlerimizin, çocukların, gençlerin suç teşkil eden hiçbir eylem olmaksızın, sadece baskı altına almak amacıyla bu muamelelere maruz kaldıklarını biliyoruz.

“Bu operasyonların tek merkezden verilmiş bir karar neticesinde olduğu ve giderek yaygınlaştığı açıktır.

“Bu tutuklama ve gözaltıların nedeni olarak polisin tek taraflı düzenlediği tutanaklardır.”

Çocuklara şiddet, baskı fişleme...

HDP’nin verdiği bilgiye göre, hâlihazırda sadece Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde, Mardin cezaevinden getirilen 13 çocuk ile birlikte toplam 40 çocuk bulunuyor.

Gözaltına alınan ve tutuklanan çocukların yakalandıkları andan itibaren baskı ve şiddete maruz kaldıklarının doktor raporlarıyla kanıtlandı.

“Çocuklara yönelik her gün artış gösteren ihlaller, tutuklamalar, gözaltında şiddet, baskı ve tehdit uygulamaları 2010 yılında Terörle Mücadele Kanunu’nda çocuklar lehine yapılan düzenlemeleri fiilen geçersiz kılıyor.

“Yaşları itibariyle gözaltına alınamayan çocukların da Emniyet Müdürlükleri ve Milli Eğitim işbirliğiyle fişlendikleri ortaya çıkmıştır.

“26 Aralık’ta Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün ortaya çıkan yazısıyla, son iki ay içerisinde kayıtlara ‘suça sürüklenen çocuk’ olarak geçen 200 öğrenci tespit edilip, haklarında işlem yapılması için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirilmiştir.

“Söz konusu listede 8-9 yaşındaki çocuklar da bulunuyor.”

HDP Grup Başkanvekil İdris Baluken bugün konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. (YY)

İdris Baluken'in soru önergesine buradan ulaşabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment