Friday 9 January 2015

Saklamaları ayrı ‘ak’lamaları ayrı komik: Dört eski bakan ‘adeta’ suça teşvik edilmiş!


09/01/2015

Yolsuzlukla suçlanan dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde oy kullanan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun AKP’li üyelerinden Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu’nun ret gerekçesinde, “İki yıla yakın bir teknik takip yapılmış, adeta insanların suç işlemesi teşvik edilmiş” dediği ortaya çıktı.


Üç bakanın, komisyona gönderdikleri itirazlar da güldürmüştü.

17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrası istifa etmek zorunda kalan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 5 Ocak tarihli toplantısında yapılan oylamada dokuz AKP’li üye, dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesine gerek görmemişti.

Komisyon toplantısının tutanaklarına ulaşan Hürriyet gazetesinden Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre, gerekçelerinde  17 Aralık’ın siyasi bir operasyon olduğunu savunan vekiller, delillerin içeriğine ilişkin ciddi bir itirazda bulunmamış.

Dört eski bakanı Yüce Divan’dan kurtaran kararın gerekçeleri özetle şöyle:

Suçlu olabilirler ama

Bilal Uçar (AKP Denizli Milletvekili):  İşlemiş olabilirler fiilleri, suçlu olabilirler, olmayabilirler ama süreç, tam bir yıldır bu insanlar her türlü ortamda, medyada, siyaset alanında linç edildi. Dava açmaya yetecek, her türlü şüpheden uzak delil yoktur.

Algı operasyonu yapılmaya çalışılmış

Yusuf Başer (AKP Yozgat Milletvekili): Mesela, Reza Zarrab’ın elektronik posta adreslerine girilmiş. Nasıl girildi? Mahkeme kararı verildi mi, nasıl verildiği, ne edildiği meçhul. Burada bir hükümeti devirip de kendimiz gelebilir miyiz gibi bir algı operasyonu yapılmaya çalışılmış olduğunu görmemek mümkün değil.

Adeta bir siyasi suikast

İlknur İnceöz (AKP Aksaray Milletvekili): İşte, ayakkabı kutuları, aklımıza gelen, para sayma makinaları, paralar, yatak üzerindeki bu görüntüler baştan normal, akıl baliğ, temyiz kudretine sahip bir insanın düşünmesi gerekiyor. Burada nasıl bir kurgu var diye düşünmeden edemiyorsunuz. bu soruşturmayı yürütenlerin, adeta bir siyasi suikast girişiminin olduğunu anlamamak mümkün değil.

Ortada suç yok

Yılmaz Tunç (AKP Bartın Milletvekili): Dijital ortama uzaktan erişim yoluyla delil elde etme yöntemi dünyanın hiçbir yerinde yok, bizim mevzuatımızda da yok ama burada yapılmış. Bu fiillerin hiçbirinin AB Bakanlığı’nın görev alanıyla ilgili olmaması nedeniyle görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmamasından söz edilemeyeceğinden ortada suç yoktur. (Teknik-fiziki takiple ilgili) Mahkeme kararı var ama hukuksuz.

Adeta insanların suç işlemesi sağlanmaya çalışılmış

Ayşe Türkmenoğlu (AKP Konya Milletvekili):  Makul şüpheyi de bırakın, gerçekten vicdanen düşüneceğim zaman makul şüphenin daha da altında bir şüphe bende oluşturmadı.  17 ve 25 Aralık operasyonlarında iki yıla yakın bir teknik takip yapılmış, adeta insanların suç işlemesi sağlanmaya çalışılmış ya da teşvik edilmiş ya da bekleniyor. Bakanların her şeyi kabul ettiklerini varsaysak bile bir suç işlediklerine dair yeterli şüphe ya da makul şüphe uyanmadı bende.

Hukuki bir netice almaya çabalamak saflık

Mustafa Akış (AKP Konya Milletvekili): Soruşturma süresince kolluğun suç olarak nitelendirdiği pek çok durumla karşılaşılmış olmasına rağmen, sürece müdahale edilmemiş olması ve suçun işlenmesinin önlenmemiş olması da dikkat çekicidir. 17-25 Aralık soruşturmalarında siyasi netice almaya çalışmış örgüt karşısında siyaset kurumunun salt hukuki bir netice almaya çabalaması ancak basiretsizlik ve saflık olarak nitelendirilebilir.

Komisyonun AKP’li başkanı Hakkı Köylü ile AKP’li diğer iki üye Kemal Şerbetçioğlu ve İsmet Su’nun ise birkaç cümleyle eski bakanların ‘Yüce Divan’a gönderilmemesi’ gerektiği yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.

No comments:

Post a Comment