Thursday 1 January 2015

Cinsiyete dayalı ön yargılara karşı çok güçlü illüstrasyonlar!


Kadınlara yönelik saldırgan ifadelerin her geçen gün arttığı bugünlerde, Brezilyalı illustratör Carol Rossetti’den birbirinden güçlü anlamlar taşıyan çalışmalar geldi. Rosetti’nin Mayıs ayından bu yana devam ettiği, her gün küfürlü ve kaba bir dille karşılaşan kadınların tüm bu olumsuzluklara karşı yine de ayaklarının üstünde durabildiğini yansıtan “Women” isimli projesine mutlaka göz atın.


Girl Power!
Rose, çocuk yapmama kararı aldı. Telaşlanmana gerek yok Rose. Annelik bir seçimdir ve verdiğin karar seni daha az kadın yapmaz!

Whitney mutlu olabilmek için 10 yıl boyunca kilo vermeye çalıştı. Ardından, bedeninin sevdiği şeyi yapmaktan ve bu şekilde mutluluğu aramaktan vazgeçmediğini anladı. İşte bu, Whitney! Mutluluğunla arana ayrımcı ve dışlayıcı bir etken sokmana izin vermemen lazım. Herkes öz saygıyı hak ediyor!

16 yaşındayken ilk defa bir kız arkadaş edinen Maite için, birçok kişi onun sadece bir şeyler deneyimlediğini düşündü. Olay öyle de olabilirdi ama Maite, ablasının ilk erkek arkadaşı olduğu dönemde, onun böyle sözler işittiğini hiç hatırlamadı…

Mariana sahile gitmeyi hep çok sevdi. Ama zamanla insanlar, onun bedeni hakkında kötü ifadeler sarfetmeye başladı ve hatta ona bikini giymeyi bırakmasını ve daha seviyeli bir şeyler giymesini söyledi. Mariana, bedenin, toplumun hoşuna gitmesi için yapılmış bir süs eşyası değil. İstediğin şekilde sahile gidebilirsin! Dış görünüşünden hoşnut olmayanlar başka bir yöne bakabilir.

Ana tecavüze uğradı. Ana, yalnız değilsin. Bu senin suçun değildi. Yaşadıkların senin insanlığını tanımlamaz. Sen bundan daha fazlasın.

Andressa, Taina, Liz & Luana. Hepsinin de birçok dövmesi var. Hepsi de çevreden bu dövmelerin hafifmeşreplik belirtisi olduğuna dair sözler duyuyor. Kızlar, telaşlanmayın. Gidin ve vücudunuzu istediğiniz gibi boyayın ve istediğiniz kişiyle yatın. Dövmelerin cinsellik ile hiçbir bağı yok.

Amanda, tıraş olmanın pek de kendisine uygun bir şey olmadığına karar verdi. Amanda, o senin bedenin ve onunla istediğin şeyi yapabilirsin. Hiçbir görgü kuralı kimliğinle ilgili bir şey söyleyemez.

Silvia’nın saçları beyaz. İnsanlar ona yaşlı görünmemesi için, saçlarını boyamasını söylüyor, Silvia, saçlarını boyamak senin kararın ve bu asla bir zorunluluk olmadı. Eğer beyaz saçlarını seviyorsan, kimse bu konu hakkında bir şey söyleyemez. Yaş, utanmak için bir sebep değil. Saçların güzel ve bu senin seçimin!

Rebecca depresyonda ve uzun bir süre sonra vücudundaki yaraları gösteren kıyafetler giyebilmeye başladı. Rebecca, bu yaralar senin ne kadar cesur olman gerektiğini gösteren hatırlatmalar! Psikolojik acılar insani ve acı çekmek seni daha az insan yapmaz.

Isaura kürtaj yaptırdı. Herkes olabildiğince yardımcı olacağına onu yargıladı. Isaura, sebeplerin her ne olursa olsun, güvenli bir prosedürü hak ediyordun.

Isaura kürtaj yaptırdı. Herkes olabildiğince yardımcı olacağına onu yargıladı. Isaura, sebeplerin her ne olursa olsun, güvenli bir prosedürü hak ediyordun.

Ursula, makyaj yapmayı hiç sevmiyor. Bu bir problem değil, Ursula! Sen kendi yüzünün patronusun!

Laura sadece bol kıyafetler giyiyor. Çünkü kendisini kadın giyim koleksiyonlarıyla hiç rahat hissetmiyor. Laura, cinsel kimliğin giyimle hiçbir ilgisi yok. Herkes kendi benliğine uygun istediği her şeyi giyebilir ve giymeli. En iyi kıyafet için koca bir mağaza seni bekliyor, sadece kadın giyim bölümü değil.

Susan, kendi tercihiyle başörtüsü takıyor, ama birçok kişi onun İslamiyet tarafından baskı altına alınan bir başka kadın olduğunu söylüyor. Susan, giydiğin şeyler senin kişisel kararın, ve asıl seni seçme özgürlüğünden ayırmak baskıdır!

Olivia saçlarını kaybettiğinde, peruğu olmadan bir daha asla sokağa adım atacak cesareti olmayacağını düşündü. Ama üzerinden geçen bir sürenin ardından, Olivia tekrar kendini sevmeye başladı ve peruğu olmadan da güzel olduğunu fark etti. Asıl özgürlük, manevi sevgide öyle değil mi Olivia?

No comments:

Post a Comment