Monday, 12 January 2015

Onlar Sayı Değil, İnsan!


UNICEF ve BM raporları yaşanan acı gerçekleri bir bir ortaya koydu. Raporlara karşılık BM pasif tavrı ile tüm dünyanın tepkisini çekti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, 2014 raporunu açıkladı. Raporu değerlendiren örgüt yöneticilerinden Anthony Lake, “Çocuklar hiçbir dönemde bu korkunç bir gaddarlığa maruz kalmamıştı” dedi.

Rapora göre dünya genelindeki iç savaş, çatışma ve salgın hastalıklardan etkilenen çocukların sayısı 230 milyon.

2014 yılında Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Güney Sudan, Filistin, Suriye ve Ukrayna’daki 15 milyon çocuk çatışmalar yüzünden evlerini terk etti, bir bölümüyse mülteci olarak çevre ülkelere göç etmek zorunda kaldı.


2014’ün çocuklar için yıkıcı bir yıl olduğunu belirten UNICEF İdari Direktörü Lake, “Çocuklar sınıflarında ders çalışırken, yataklarında uyurken öldürüldü, öksüz bırakıldı, işkence gördü, asker olarak kullanıldı, tecavüze uğradı hatta köle olarak satıldı. Yakın tarihteki hiçbir dönemde, bu kadar çok çocuk tarif edilemeyecek kadar korkunç bir gaddarlığa hiç maruz kalmamıştı” ifadelerini kullandı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN ORTA AFRİKA RAPORU

Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslümanlara karşı etnik temizlik yapıldığını ama soykırıma dair kanıt bulunamadığına hükmetti.

Komisyonun nihai raporunda yaşanan darbe sonrası ölü sayısının 3000 ile 6000 arasında değiştiği vurgulandı. Anti-Balaka çetelerinin Müslümanları öldürmesinin insanlığa karşı suç olduğu kabul edilen raporda, soykırım için yeterli delillerin bulunmadığı ifade edildi. Komisyon’dan yapılan açıklamada ‘Hıristiyan ve Müslüman çeteler arasında yaşanan çatışmalarda binlerce insan öldürüldü, iki tarafta insanlık suçu işledi’ denildi.


UNICEF’e göre, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 2 milyon 300 bin çocuk çatışmalardan etkilendi. Resmi rakamlara göre 430 çocuğun çatışmalar nedeniyle sakat kaldığı ya da hayatını kaybettiği ülkede, çocuk askerlerinin sayısının 10 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Gazze’de geçtiğimiz yaz, 50 gün boyunca devam eden İsrail’in hava saldırıları nedeniyle çoğunluğu kadın ve çocuk 2310 kişi hayatını kaybetti. Rehabilitasyon merkezleri, hastaneler, huzurevleri ve BM okulları vuruldu. Siviller açıkça hedef seçildi. Basın özgürlüğünden söz eden Batılı ülkeler, İsrail’in Gazze’de bulunan gazetecileri açık bir şekilde tehdit etmesine göz yumdu. Gazze’de 50 günde 17 gazeteci, İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

UNICEF’e göre 54 bin çocuk evsiz kaldı, 3 bin 370 çocuk yaralandı, 538 çocuksa hayatını kaybetti. Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ise her aile en az üç üyesini bu saldırılarda kaybetti.

SURİYE’DE ÖLÜ SAYISI 200 BİN’İ AŞTI

Suriye’de dördüncü yılına yaklaşan iç savaşta ölü sayısı 200 bini aştı, 100 binden fazla insan sakat kaldı. Kullanılan kimyasal silahlar nedeniyle toplu katliamlar yaşandı. 5 milyondan fazla Suriyeli yerlerinden oldu, milyonlarcası komşu ülkelerde mülteci durumuna düştü


UNICEF’e göre iç savaş 1 milyon 700 bin çocuğun mülteci durumuna düşmesine neden oldu. En az 35 okulun kullanılamaz hale geldiği Suriye’de, 2014’ün ilk dokuz ayında sadece okullara düzenlenen saldırılarda 105 çocuk öldü, 300 çocuk da yaralandı. İç savaçtan etkilenen çocukların sayısınınsa 7 milyondan fazla olduğu belirtiliyor.

IRAK’TA 2 MİLYON’DAN FAZLA ÇOCUK ETKİLENDİ

2003’teki Irak işgalinden bu yana yaşanan saldırılar ve istikrarsızlık ortamında, 2 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Milyonlarca çocuk öksüz ve yetim kaldı. Yayınlanan haritalar ve raporlar korkunç manzaraları gözler önüne serdi.


UNICEF’e göre ise 2014’te yaşanan çatışmalardan etkilenen çocukların sayısının 2 milyon 700 bin olduğu tahmin edildiği Irak’ta da, 2014 yılında, en az 700 çocuk sakat kaldı, öldürüldü hatta idam edildi.

GÜNEY SUDAN’DA 600 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Beş yaşından küçük 235 bin çocuğun akut olarak yetersiz beslendiği Güney Sudan’da aralıksız olarak devam eden çatışmalar, 750 bin çocuğun evsiz kalmasına neden oldu. BM rakamlarına göre, yalnızca 2014 yılında, 200 çocuk sakat kaldı, 600 çocuk hayatını kaybetti, 12 bini aşkın çocuksa ordu ya da silahlı gruplar tarafından asker olarak kullanılıyor.


EBOLA 8 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ebola virüsünden ölenlerin sayısı 8 bini geçti. Bundan bir yıl kadar önce patlak veren salgında vaka sayısının ise 20 bin 747’yi bulduğu açıklandı. Batılı rahip ve yardım görevlileri salgından etkilenene kadar, yardım çağrıları oldukça cılız kaldı.


UNICEF’e göre ebola virüsünün etkilediği Batı Afrika ülkelerinden Gine, Liberya ve Sierra Leone’de de binlerce çocuk öksüz kaldı, 5 milyon çocuksa eğitimine devam edemiyor.

No comments:

Post a Comment