Thursday 13 November 2014

Ya faydacı ve güçlü olmak zorundasınız ya da...


Yıllar yılı sevmediğimiz bir işe gidip gelirken; istemediğimiz okullarda okuyup, “evlen”, “askere git”, “çocuk doğur”, “kenara para at”, “büyüklerini ara” gibi her türlü toplumsal zorunluluğa boyun eğerken bazılarımız bir kaçış hayalini kuramayacak kadar şanssız, belki de yorgun. Bu hayali kurabilenler, kaçmak isteyenler için ise hayat daha zor. Bitmeyen bir arada kalmışlık hali… Halbuki insan olmanın en saf haline dönmeyi istemek kadar doğalı var mı?


Fransız fotoğrafçı Antoine Bruy 2010-2013 yılları arasında otostopla yola çıkıp Avrupa’nın dağlık bölgelerinde dolanmış. Yola çıkarken hiçbir rota belirlememiş. Yol üzerinde ise işte o kaçıp gidebilenlerle tanışmış. Dağdaki özgürlüklerini, şehirdeki rahatlıklarına tercih eden bu insanlar Bruy’un “Scrublands” fotoğraf serisine konu olmuş ve Bruy bunu bir belgesel projesi haline getirmiş. Bir zamanlar şehirde kurulu düzenleri olan, şimdiyse kendi kendilerine yetebilen; derme çatma evlerde yaşayıp tarımla uğraşanların fotoğrafları insana heyecan ve cesaret veriyor. I Cansu Yalçın















Danila Tkachenko’ya ait “Escape” serisi kapsamında Rusya ve Ukrayna’da orman içinde tek başına yaşayan insanlar:


“Doğaya dönmek” ne demek? Bugün sık sık tekrarladığımız bu doğaya dönme fikri ve arzusu aslında insan olarak doğal bir varlık olduğumuzu bile unuttuğumuz anlamına geliyor sanırım. İnsanın doğadan tamamen kopuk olduğu bir hal düşünülebilir mi ki doğaya dönmek diye birşey olsun? Sizce de bu işte bir gariplik yok mu?

Geçtiğimiz günlerde, Antoine Bruy’un “Scrublands” fotoğraf serisine konu olan ve medeniyetten kaçıp Avrupa’nın dağlık bölgelerinde yaşamaya başlamış insanlardan bahsetmiştim. Şimdi ise başka kaçışlar anlatacağım. Bu defa Rusya ve Ukrayna’da çekilmiş fotoğraflarla… Rus fotoğrafçı Danila Tkachenko “Escape” yani “Kaçış” adlı bir fotoğraf serisine imza atmış. Takıldığı bir konu var, o da medeniyetin içindeki hayat koşturmacasında içsel özgürlüğümüzü nasıl yakalayabileceğimiz. Bulunduğumuz sosyal düzeni anlatırken “Ya faydacı ve güçlü olmak zorundasınız ya da dışlanmış ve deli olacaksınız.” diyor. İşte bu sebeple Tkachenko’nun “Escape” serisinde Rusya ve Ukrayna’da orman içinde tek başına yaşayan insanların fotoğrafları yer alıyor.

Belli ki o deli olmaktan hayli korkuyoruz.”Her şeyi bırakıp ormana yerleşmek” fikrini gerçek dışı, uç ve anlamsız bulanları; içinden “Yahu özgürleşmek için kalkıp ormanda mı yaşayalım şimdi?” diye celallenenleri duyar gibiyim. Özgürleşmek her zaman fiziksel bir kaçış anlamına gelmez, evet. Ve hatta her kaçış böyle romantik veya ormana doğru olmak zorunda da değildir. Ama insanın isterse kaçabileceğini bilmesi çok kıymetlidir. Sanırım kaçmak seçeneği elimizden alınalı çok oldu. Bu örneklerin bize uç gelmesinin veya bu fotoğraflara hayretle bakıp, bu insanları hayretle okuyup yazmamızın sebebi de budur belki.

İşte “Escape” serisinden fotoğraflar…

















No comments:

Post a Comment