Saturday 8 November 2014

El-Nusra çeteleri Afrin Kantonu’nu kuşatmaya çalışıyor


Kasım 8, 2014 - Haber, manşet, Politika
Kobani’nin batısındaki Afrin kantonunun başbakanı Hevi Mustafa, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra tarafından kuşatıldıklarını duyurdu. Afrin Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Hevi Mustafa,  ’’IŞİD’in Kobanê senaryosunu yinelemek istiyorlar’’ dedi.

Reuters’e konuşan Afrin Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Hevi Mustafa, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyona seslenerek Kobanê’nin örgütün eline geçmesine izin vermemelerini isteyerek, ’’Kobanê düşerse radikal gruplar diğer kentlere de saldırır’’ uyarısında bulundu. Kobanê’nin 200 km batısına düşen Afrin Kantonu’nun da saldırı tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Mustafa şu ifadeleri kullandı;

’’Afrin Kantonu’da Kobanê’de gibi işgal tehlikesi altında. IŞİD’e bağlı El Nusra Cehpesi adım adım Afrin’i kuşatma altına almaya çalışıyor. IŞİD’in Kobanê senaryosunu yinelemek istiyorlar. Afrin halkı kendisini savunmaya hazırdır. Ancak Kobanê’de yaşananların tekrar edilmemesi için acil desteğe ihtiyacımız var.’’Mustafa, Reuters’a Ankara’dan verdiği röportajda, “Uluslararası koalisyonun Kobani için göstermiş olduğu çabaya minnettarız ancak biraz geç kalınmış bir hamleydi. Biz de aynı desteği beklemekteyiz. Böylece Kobani’deki durum tekrarlanmaz” diye konuştu.

Kobani’den gelen 200 bin sığınmacıyla birlikte nüfusun bir milyona yaklaştı. Nusra çeteleri Afrin’in merkezine yaklaşık 25 kilometre uzakta olduğu belirtildi. El Nusra Cephesi’nin bu haftanın başında Suriye’nin Türkiye sınırındaki batı bölgelerinde elde ettiği kazanımlar dikkat çekmişti. Nusra’nın, ABD’nin AKP’den de açık destek alan ‘eğit-donat‘ programı için seçtiği ılımlı muhalifleri yenilgiye uğratması Washington’da endişe yaratmıştı.



No comments:

Post a Comment