Saturday 27 September 2014

Bir şiddet ve ırkçılık gösterisi: ADALET (The Equalizer)


Yönetmen: Antoine Fuqua
Senaryo: Richard Wenk, Michael Sloan
Görüntü: Mauro Fiore
Müzik: Harry Gregson-Williams
Oyuncular: Denzel Washington, Morton Csokas, Chloe Grace Moretz, David Harbour, Bill Pullman, Melissa Leo, David Meunier, Haley Bennett/ Columbia filmi.

Amerikan tarzı dev bir inşaat şirketinde bir tür müdür olarak çalışan ve hemen herşeyi denetimi altında tutan McCall, sürekli çevresindekilere yardım etmeye çalışan bir iyilik meleği gibidir:

Güvenlik bölümüne girmeye uğraşan şişman bir işçiyi zayıflamaya teşvik eder, onun ailesinin haracını yiyen iki kokuşmuş polise derslerini verir, devamlı gittiği barın müdavimlerinden sokak fahişesi Teri’yi hayatına yeni bir yol vermeye çağırır.

Mc Call’un hayatını ancak parça parça öğreniriz. Yemek masasında bile kitap okuması, yitirdiği eşiyle vaktiyle yaptıkları bir anlaşmaya dayanmaktadır: mutlaka okunması gereken 100 kitabı okuyup bitirmek!.. Biz onu İhtiyar Adam ve Deniz’i okurken tanırız: 91. kitaba gelmiştir. Sonra Don Kişot’la devam edecektir!..

Film ilk başlarda iç burucu bir dostluğun öyküsü gibidir: işkolik ve yardımsever McCall, kendisini içine hapsettiği tüm yalnızlığı içinde, Teri’yi tutsak alan korkunç Rus mafyasına karşı kadını korumaya kalkışır. Mafya ve hepsi boğazına kadar dövmelerle kaplı adamları öylesine zalim ve ürkünçtürler ki, bu tümüyle bir intihar gibi gözükür.


Ancak adamın geçmişinden gelen müthiş marifetleri vardır ve sırasında bir ölüm makinasına dönüşebilmektedir!.. Böylece New York fonu önünde bir ölüm-kalım savaşı başlar.

Film şu deyişle açılır: “Herkesin hayatında en önemli iki gün vardır: doğduğumuz ve bunun nedenini anladığımız iki gün!”. Doğrusu gerek bu deyiş, gerekse bunu izleyen o son derece şiirsel ilk 15-20 dakika, bize gerçekten de sıradışı bir büyük kent macerası izleyeceğimiz umudunu verir.

Ama bu umut doğrulanmaz. Çünkü bu uslu-akıllı, düşünen bir kara-film değil, 1985’lerin ilgi görmüş bir TV dizisinden uyarlanan çılgın bir aksiyon filmidir!..

Gerçi aksiyon yanı iyi yürür. Denzel Washington hala zindedir, işi götürür. Mafya elemanları, başta vurucu güç Teddy ve onu oynayan Martin Csokas, yeterince ürkünçtür. Ve aslında film sadece oyalanmak için yeterli fırsatı verir.

Ama bu aşırı şiddet gösterisi ve tüm Rusları kötü gösteren koyu ırkçılık da kolay kolay yenilip yutulmaz. Ve oyalansak da, ağzımızda kekremsi bir tad bırakır.

Atilla Dorsay


No comments:

Post a Comment