Friday, 1 August 2014

Bir Değişim Öyküsü : “Seven Years In Tibet (Tibet’ te Yedi Yıl)”


Seven Years in Tibet (Tibet’ te Yedi Yıl), Heinrich Harrer adlı Avusturyalı dağcının yaşadıklarını anlattığı kitabın adıdır. 1997 yılında Jean-Jacques Annaud tarafından aynı adla sinema filmi çekilmiştir. Heinrich Harrer’ i ünlü aktör Brad Pitt’ in oynadığı filmde Avusturyalı dağcının 1939′ da Himalayalar’ ın zirvesine ulaşmak için Nazi Almanya’ sının desteğiyle yola çıkmasını anlatıyor. Hamile eşini (Ingeborga Dapkunaite) geride bırakarak yola çıkan Harrer, kısa bir süre sonra İngilizler tarafından esir alınır. Kamptan defalarca kaçmaya çalışan Harrer her denemesinde başarısız olur ve hem diğer esirler hem de askerler tarafından dışlanır. Bu sırada karısı tarafından da terkedilir. Bir gün diğer esirlerle işbirliği yapar ve kaçmayı başarır. Devamlı kendine başına olan Harrer, bir süre sonra kendisiyle dost olmayı isteyen Peter’ le (David Thewlis) arkadaşlık kurar.

Harrer, yolculuğu sırasında küçük bağımsız ülke Tibet’ e giriş yapar. Ve orada Tibet’ in ruhani lideri Dalai Lama’ yla (Jamyang Jamtsho Wangchuk) dostluk kurar. Bu dostluk Harrer için yolculuğunun kendi üzerindeki en büyük değişimlerinden biri olmasını sağlayacak ve hayata bakışını değiştirecektir.

Kitapta yazılı olan ve olmayan bazı bilgiler film içinde değiştirilmiştir. Harrer’ ın savaş utancıyla kendini Nazi değil Avustralya’ lı olarak belirtmesi kitapta olmayan bir özelliktir. Gerçek hayatta Harrer, Hitler’ in özel muhafızları olan Schutzstaffel (SS) birlikleri ve Nazi Partisine üyedir.

Ayrıca Harrer’ ın Tibet kültüründen etkilenişi ve bencil, kibirli halinden dönüşümü kitapta görülmemektedir. Arkadaşı Peter’ in Tibet’ li bir kadın evlendiğine dair bir bilgide bulunmaz. Çinli komutanların Tibet’ e ziyaretinde, Tibetliler tarafından yapılmış uçak pisti ve komutanın ”Din bir zehirdir” cümlesi de kitapta var olmayan film sahnelerinden biridir. Filmde en etkili sahnelerden biri olan Çin’ in, Tibet’ e saldırısı sırasında sivillere uyguladığı şiddet, Harrer’ ın kitapta yazdıklarıyla bizzat çelişir. Harrer, Çin’ in işgalinden sonra Tibetliler’ e hoşgörü gösterdiklerini ve onları serbest bıraktıklarını yazar. Bu bilgilerle bakıldığında filmde birçok kurgusal nokta olduğunu varsayabiliriz.

Dalai Lama’ nın annesini oynayan Jetsun Pema, gerçekte Dalai Lama’ nın kız kardeşidir. Oynadıkları rol dolayısıyla Brad Pitt ve David Thewlis’ in Çin’ e girişleri yasaklanmıştır. Biyografi, dram, tarihsel bir film olarak “Seven Years in Tibet (Tibet’ te Yedi Yıl)” ilginç bir film olarak nitelendirilebilir.



















No comments:

Post a Comment