Saturday 26 September 2015

Anaerkil toplumların çarpıcı fotoğrafları


Fotoğrafçı Pierre de Vallombreuse, anaerkil toplulukların yaşamını fotoğrafladı.


De Vallombreuse, yerli halkla iç içe çalıştığı projesi için rotasını, yönetiminde kadınların merkezi ve etkin rol oynadığı Asya’nın güneydoğusundaki uzak kültürlere çevirdi. Batı’daki ataerkil dünyanın sessizce anaerkil topluluklara dönüş yapacağına inanan fotoğrafçı, küreselleşme ve teknolojiden uzak bu bölgelerde savaşların yaşanmadığını aktarıyor.

De Vallombreuse ilk önce anaerkil hayatın sürdüğü, avcılık-toplayıcılıkla yaşayan Kuzeydoğu Hindistan’daki Khasi’yi ziyaret etti. Khasi’de çocukların annenin adını aldığını ve tüm sorumluluğun evin küçük kızında olduğunu gördü.
Ünlü fotoğrafçı, Çin’deki anaerkil Moso topluluğu ziyaretinde ise çocukların eğitimini kadın üstlendiğini ve yasa yapıcı olarak toplumdaki yerlerini aldığını belgeledi.
Fililipinler’deki Palawan kabilesi ise çocuklara sunduğu cennet gibi bir hayatla De Vallombreuse'ün objektifine takıldı. Kadınların ve erkeklerin tamamen eşit statüde olduğunu kabilede, cömertlik ve komşulara yardım, kabilenin fertleri için en önemli toplumsal görev sayılıyor.

De Vallombreuse’ün çektiği 40 fotoğraf “Souveraines” adıyla Paris’teki Argentic Galeri’de sergileniyor. 10 Ekim’e kadar sürecek sergiyle birlikte, aynı adlı bir kitap da yayımlandı.

Kaynak: Independent
Hazırlayan: Anıl Aksoy






No comments:

Post a Comment