Friday 3 April 2015

Hayvan Özgürlüğü ve Sosyal Devrim Kitapçığı

Türkiye’de çeşitli yayın mecralarıyla veya şimdilerde yeni yeni ortaya çıkan siyasal organizasyonlarla ancak birkaç yıldır kendisine  yer bulabilen ve sol çevrelerin de “henüz” gündemine aldığı bir kavram olan “hayvan özgürlüğü” kavramı Türkiye için yeni olsa da Avrupa’daki mücadele pratiklerinde çeşitli biçimlerde kendisine yer bulmayı daha öncesinden sağlamayı başarmıştır.
Brain A. Dominick‘in 90′lı yılların sonlarına doğru “hayvan özgürlüğü” kavramını ve bu kavramın sosyal ilişkilerdeki yerini ele alan makalelerinden oluşan “Hayvan Özgürlüğü ve Sosyal Devrim” in bir kitapçık halinde Türkçe yayınlanması özgürlük mefhumunu daha da geniş bir pencereden tartışmamıza, özgürlüğün insan merkezcilikten uzak doğa ve insan olmayan diğer canlılar ile daha bütünleşik bir tanımını yeniden yapmamıza olanak sağlayacağı için oldukça önemli bir yer tutuyor.
 Kitapçık bir yandan halihazırda muhalif oluşumlar tarafından sürmekte olan tartışmalara yeni açılımlar sağlarken bir yandan da -bilhassa da bu coğrafyada- dar alandan veganizm hattı seyreden ve bunu sosyal ilişkiler bağlamından yalıtıp salt bir diyete indirgeyen, diğer toplumsal özgürlük mücadeleleriyle yan yana gelmekten ve bağlar kurmak imtina eden çevrelere de ince bir eleştiri niteliğinde.
 Brain A. Dominick’in dilinde veganizmi veganlara anlatmaktan ziyade vegan/vejetaryen  olmayan dünyaya anlatma çabası yoğun bir şekilde görülüyor. Brain bunu yaparken varolan anlatım biçimlerinin eksik kalan yanlarının hissedildiğinden yakınıyor. Bu eksikliği gideren bir biçimde “hayvan özgürlüğü” kavramını açarken hayvanların sistem içerisinde edinmiş olduğu ekonomik biçimi, hayvanlara uygulanan şiddetin, tecavüzün, işkencenin insanlar arası sosyal ilişkilerde üretilen gündelik şiddetle olan bağlantısını açıklıyor. Gündelik yaşamda farklı biçimler gibi görünse de kendisini ezilene karşı bir beden suretinde gösteren tüm baskılama örnekleri, sistemin bu biçimde sürdürülmesi için ırkçılığın, ataerkilliğin, homoseksüel baskının, yaş ayrımcılığının vb. bütün ayrımcı ideolojilerin birbirleriyle sıkı bir bağ kurmak zorunda olması gerektiği sonucunu ortaya çıkarıyor. Buna karşı koyuş biçiminin de topyekun bir özgürlük kavrayışı ile olması gerektiğini şöyle ele açıklıyor Brain:
 “Vegan, insan olmayanların sömürüsü  monist bir anlayışın ötesine geçmeli ve bunun köklerinin insanlar arasındaki sosyal ilişkilerde olduğunu anlamalı. Dahası yaşam biçimini, insan sömürüsüne karşı direnişi içerek şekilde genişletmeli”
Kitapçık hakkında bundan fazla bir yorumlamaya girişmeden, okuyucuyu herhangi bir önşartlanmaya sevketmeme hassasiyeti göstermek adına kitapçık tanıtım metnini burada noktalıyoruz. En geniş cepheden bir özgürlük paradigması arayan, bugünün ve geleceğin devrimi üzerine fikir yoran dostlara, yoldaşlara, can’lara metnin kendisini pdf formatında okuyacakları şekilde sunuyoruz.


No comments:

Post a Comment