Monday 9 February 2015

KOBANİ’DE UMUT VE HÜZÜN


Foto Röportaj | Turgut Engin

Her metrekaresinde savaşın izlerine rastlanan Kobani’de umutlar yeniden yeşeriyor. IŞİD’in 15 Eylül’den bu yana dört koldan saldırdığı şehir merkezi, savaşın 134’üncü gününde kurtarıldı.

Her metrekaresinde savaşın izlerine rastlanan Kobani’de umutlar yeniden yeşeriyor. IŞİD’in 15 Eylül’den bu yana dört koldan saldırdığı şehir merkezi, savaşın 134’üncü gününde kurtarıldı.

IŞİD’in 15 Eylül’den bu yana dört koldan saldırdığı Kobani kent merkezi, savaşın 134’üncü gününde kurtarıldı. Aylarca büyük bölümü IŞİD işgali altında kalan Kobani’nin her metrekaresinde savaşın izlerine rastlamak mümkün. Özellikle büyük çatışmalara ve hava bombardımanına sahne olan şehrin kuzey ve doğu bölgelerinde neredeyse tüm binalar yıkılmış. Şehrin birçok noktasında, parçalanmış IŞİD militanlarına ait ceset parçaları göze çarpıyor. Bombalar nedeniyle birçok yerde derin çukurlar oluşmuş. Birçok iş yerinin camları kırılmış ve çatışmalar nedeniyle tüm duvarlar delik deşik hale gelmiş.

Elektrik ve su sıkıntısı yaşanan kentte, binlerce sivil çok zor koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Sınırda arabalarının içinde yaşayan Kobanililer ise çok daha zor şartlar altındalar. Zaman zaman IŞİD’in havan saldırılarına maruz kalıyorlar. Kocasının YPG’de savaşçı olduğunu söyleyen sivil yerleşimcilerden Liya Ahmed, “Birçok akrabamız ve komşumuz şehit oldu. Şu anda elektrik yok, su yok. Ancak kentimiz kurtuldu. Bizim için bu bile yeterli.” ifadelerini kullanıyor. Kobani kentinin karşısındaki Suruç’ta yaşayan siviller, şehre dönebilmek için sınır kapısında bekleyişlerini sürdürüyor; ancak girişleri henüz kabul edilmiyor. Bu nedenle birçoğu kaçak yollarla Kobani’ye dönüyor. Kobani’nin en işlek caddesi ile ilçe merkezi adeta harabe haline gelmiş. Belediye binası ve çeşitli hizmet binalarından geriye sadece molozlar kalmış. Ancak her şeye rağmen kentin kurtuluşuyla Kobani’de yeni bir umudun başladığını görmek mümkün. Özellikle şehrin batısında şiddetli çatışmalar yaşanmadığından binalar çok daha sağlam durumda. Bu nedenle sivil yerleşimler de bu yakada. Kaniye Mışte Mahallesi’nde Kobanili ‘savaşın çocuklarını’ bisiklete binerken, sokaklarda oynarken görmek mümkün.

Yazı: Serkan Sağlam

2015-02-01

(Zaman)













No comments:

Post a Comment