Thursday 28 August 2014

Ingrid Bergman 99 yaşında


 Bundan tam 99 yıl önce, Stokholm’de doğdu Ingrid Bergman. Stokholm Kraliyet Tiyatrosunda öğrenim gören Bergman’ın sinemaya adım atması 1934’te gerçekleşti. Dikkat çeken ilk filmiyse Gregory Ratoff’un yönettiği ve Leslie Howard ile başrollerini paylaştığı, 1939 yapımı Intermezzo: A Love Story oldu. Bu filmin ardından Amerika’ya giden Bergman’ın beyazperde yolculuğu böylece başladı.

Bergman, pek çocuğumuz için özel bir yeri olan, sinemada “klişe”nin henüz var olmadığı dönemlerde Michael Curtiz tarafından çekilen Casablanca’da (Kazablanka) Humphrey Bogart ile başrolleri paylaştı. Casablanca’yı, Ernest Hemingway’in aynı adlı romanından uyarlanan, Sam Wood’un yönetmen koltuğunda oturduğu ve başrolünü Gary Cooper ile paylaştığı For Whom the Bell Tolls (Çanlar Kimin İçin Çalıyor) filmi izledi.

ÜÇ AKADEMİ ÖDÜLÜ KAZANDI

Bergman, 1944 yapımı, George Cukor’un yönettiği ve Charles Boyer ile birlikte rol aldığı Gaslight (Işıklar Sönerken) filminde canlandırdığı Paula Alquist karakteriyle, 29 yaşında Akademi’nin En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kucakladı.

Alfred Hitchcock’un  1945 tarihli Spellbound (Öldüren Hatıralar) filmiyle Hitchcock filmleriyle olan serüveni başlayan Bergman, 1950 yılında, yönetmen Rosselini’nin çağrısıyla İtalya’ya giderek oraya yerleşti.

1956 yılında, Anastasia’daki rolüyle ikinci Oscar’ını kucaklayan Ingrid Bergman üçüncü ve son Oscar ödülünüyse, 1974 yapımı, Sidney Lumet’in yönetmenliğini yaptığı Murder on the Orient Express (Doğu Ekspresinde Cinayet) filmindeki rolüyle kazandı.

1978 yılında ülkesi İsveç’e dönen Bergman, aynı yıl, usta Yönetmen İgmar Bergman ile Höstsonaten (Sonbahar Sonatı) filmine imza attı.

29 Ağustos 1982 tarihinde Londra’da hayata gözlerini yuman Bergman’ın cenazesi yakılarak külleri ülkesi İsveç’e götürüldü. 

No comments:

Post a Comment