Thursday 24 July 2014

Beraat kandili..?! Tecavüzcülere hem beraat hem iyi hal indirimi



Beraat kandili..?! Tecavüzcülere hem beraat hem iyi hal indirimi

Amed’de 17 yaşındaki lise öğrencisine tecavüz eden 6 kişi hakkında açılan davada skandal bir karar çıktı. Tecavüz nedeniyle beden ve ruh sağlığı bozulan H.Ş dosyasında yargılanan 6 kişiden 3’ü beraat ederken, diğer 3 sanık ise önce 12 yıl sonra iyi halden 6’şar yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyetinin 3 sanık hakkındaki beraat kararına mağdur H.Ş’nin avukatı Sadiye Doğan, kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Amed’de 2011 yılında evlenme vaadiyle kandırılan H.Ş, önce erkek arkadaşı F.A’nın, ardından 5 ayrı kişinin daha tecavüzüne uğradı. Olay tarihinde 17 yaşında olan ve tecavüz nedeniyle ‘beden ve ruh sağlığı bozulan’ H.Ş dosyasında yargılanan ve haklarında 15’şer yıl hapis istemiyle dava açılan 6 kişinin yargılanmasına devam edildi. Yaklaşık 4 yıldır Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına 6 tutuklu sanık ile avukatları hazır bulundu.

Yapılan kimlik tespitinin ardından savcı hazırladığı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. İddianameye zıt bir mütalaa hazırlayan savcı, H.Ş’yi evlenme vaadiyle kandıran başta F.A ve diğer arkadaşları A.K ve Ö.Ç hakkında beraat talep ederken, diğer 3 sanık E.Y, S.R ve F.T hakkında ise 12’şer yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti.

Savcının sunmuş olduğu esas hakkındaki mütalaaya sert tepki gösteren müşteki avukatlarından Sadiye Doğan, “Savcının sanıklar hakkındaki beraat kararını kabul etmiyoruz. İddia makamının mütalaası kanuna ve hukuka aykırı, çelişkili ve tutarsız tespitler içermektedir. Dosya kapsamı incelendiğinde dava konusu suçun vasıf ve mahiyeti, işleniş biçimi ve suçlanan şahısların suç işleme yönündeki kararlılıkları, kamu vicdanında büyük yara açmış ve büyük bir infaz uyandırmıştır. Mütalaada, mağdurun rızasıyla ile ilişkiye girdiği yönündeki vicdana, ahlaka ve hukuka aykırı düşünceyi kabul etmemiz söz konusu olamaz. 1 Haziran 2005 tarihinden beri evlilik içi cinsel saldırı suç sayılırken müvekkilin evlenmek maksadıyla sanık F.A ile metruk bir yere gitmesi cinsel saldırısına rıza gösterdiği anlamını çıkarmak tamamıyla ataerkil zihniyet ve kadına bakış açısının zorlaması neticesinde oluşmuştur. Müvekkilim, sanık F.A ile ilişkilerini gizlememiştir. Onunla evlenmek uğruna evden kaçmayı göze alan mağdurenin iftira atmak için bir sebebi yoktur. Düşünülenin aksine mağdureyi evleneceğiz diyerek ve kandırarak metruk yere götürmesi ve cinsel saldırısından sonra da diğer sanıkların eylemine yardımcı olmuştur. Bu nedenle sanık F.A’nın diğer 5 sanığa iştirak ettiği için TCK’nın 102 ve 109’uncu maddelerinden dolayı 5’er kez cezalandırılması gerekir. Hakkında beraat kararı istenen diğer iki sanık da aynı şekilde cinsel saldırıda bulunmuştur. Biz vahim ve insanlık dışı olay nedeniyle suçlanan tüm şahısların hak ettikleri cezaların en üst sınırdan verilerek cezalandırılmalarını talep ediyoruz” dedi.

ÖNCE BERAAT SONRA İYİ HAL İNDİRİMİ

Verilen kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, cinsel saldırı ve hürriyeti tehdit suçundan delil bulunmadığından 3 sanığın beraatına karar verirken, diğer sanığa ise, cinsel saldırı ve hürriyeti tehdit suçundan önce 12 yıl ceza verdi. Mahkeme daha sonra sanıkların fiilden sonraki davranışlarını göz önünde bulundurarak, cezalarını 6 yıl 8 aya indirdi.


Mehmet Demir - Amed 07.07.2014 

No comments:

Post a Comment