Tuesday 20 October 2015

En İyi Jean Luc Godard Filmleri

Jean-Luc Godard Fransız ve İsviçreli film yönetmeni ve sinema eleştirmeni. Fransız Yeni Dalga Akımının en etkili üyelerinden birisi.

1930 yılında İsviçre kökenli Fransız orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak Paris’te doğdu. Babası kendine ait bir kliniği olan bir doktor, annesi ise İsviçre’nin tanınmış bankacı ailelerinden birisinin kızıydı. II. Dünya Savaşı sırasında İsviçre’de yaşadı , 1940’ların sonuna doğru ailesi boşanınca Godard etnoloji(budunbilim) okumak için 1949 yılında Sorbonne Üniversitesine girdi. Bu zaman dilimi boyunca Cineclub ve Cinemateque e katıldı. Godard Yeni DalgaAkımı’nı alevlendiren insan olarak bilinen Andre Bazin ile burada tanıştı.


-À Bout de Souffle (Serseri Aşklar)

Serseri Âşıklar 1960 yapımı Jean-Luc Godard filmi. Film, Fransız Yeni Dalga akımının ilk örneklerindendir.Serseri Aşıklar sinemada bir devrim niteliği taşıyan belli başlı 5-6 filmden biridir. Diğer kültler gibi sinemaya çok temel şeyler sokmamasına rağmen artık “belli başlı kurallar” diye nitelendirilen şeylere bağlı kalmadan da güzel şeyler yapılabileceğini ve aslında sinema adlı daha bebekliğini yaşayan bir sanatta öyle pek de sıkı kurallar olmadığını vurgulayan bir yapıttır. Tabii ki Avrupa sinemasının üstünlüğü tekrar ele aldığı 20 yıllık dönemi başlatan filmdir. Godard Amerika adlı şeyle ilgili ne düşünüyorsa bu filmde bunları değişik bir uslupla dile getirmiştir

2-Le Petit Soldat (Küçük Asker)

Küçük Asker 1960 Fransız filmi, yazılı ve yönettiği bir Fransız yönetmen Jean-Luc Godard , ama bu ile Godard’ın ilk filmi oldu 1963 yılına kadar serbest değil Anna Karina yanında Veronica Dreyer gibi oynadı, Michel Subor (Bruno Forestier gibi).






3- A Woman Is a Woman (Kadın Kadındır)

Kadın Kadındır 1961 Fransa – İtalya ortak yapımı romantik müzikal komedi filmidir. Özgün adı Une femme est une femme olan film ABD’de A Woman Is a Woman adı ile gösterilmiştir.

Senaryosunu Fransız Yeni Dalga sinema akımının öncü yönetmeni Jean-Luc Godard’ın yazıp yönettiği “Kadın Kadındır” yönetmenin ilk renkli filmidir.

4-Le Mépris (Nefret)

Le Mépris 1963 yapımı, Jean-Luc Godard’ın yönettiği filmdir. Film Alberto Moravia tarafından yazılan Il disprezzo (1954) adlı kitaptan sinemaya uyarlanmıştır. Film Brigitte Bardot’yu başrol kadın oyuncu olarak barındırmaktadır.

5-Une Femme Mariée (Evli Bir Kadın)

Evli Bir Kadın, 1964 Fransa yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Une femme mariée olan film İngilizce konuşulan ülkelerde A Married Woman adıyla gösterime girmişti. Film Türkiye’de ilk kez 9 – 12 Aralık 1969 tarihleri arasında Türk Sinematek Derneği’nde gösterilmişti.

Fransa’da 1960’larda “burjuva sineması” nı yıkarak yerine “modern sinema” nın temellerini atan ‘anarşist’ sinemacı, Yeni Dalga akımının önemli ve ilginç yönetmeni Jean-Luc Godard’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Evli Bir Kadın”, yönetmenin henüz politik filmlerine başlamadığı ilk dönem filmlerinden biridir. Godard aynı zamanda filmin anlatıcısıdır. Başrollerinde Bernard Noël, Macha Méril ve Philippe Leroy’un oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Raoul Coutard çekmiştir





6- Alphaville

Alphaville birleştiren türler arasında distopyacı bilim kurgu ve kara film . Hiçbir özel sahne ya da fütüristik setleri vardır; Bunun yerine, filmin gerçek yerlerde vuruldu Paris , Alphaville sokaklarında haline başkenti, gece-zaman sokaklar modernist cam ve beton binalar (1965 yılında yeni ve garip mimari tasarımlar olduğunu) şehrin iç temsil ederken. Film gelecekte ayarlanır, ancak karakterler de yirminci yüzyıl olayları bakın edilir; Örneğin, kahraman olarak kendini tanımlayan Guadalcanal gazisi .

7- Pierrot le Fou (Çılgın Pierrot)

Çılgın Pierrot , 1965 Fransa İtalya ortak yapımı romantik dramatik filmdir. Özgün adı Pierrot le Fou olan film Amerikalı cinayet-macera romanları yazarı Lionel White’ın Obsession adlı romanının serbest bir uyarlamasıdır.



8- Vivre sa vie (Hayatını Yaşamak)

Film aktris olma umuduyla eşini ve küçük yaştaki oğlunu terk eden yirmili yaşlarında çekici Parisli Anna Karina’nın canlandırdığı Nana’nın öyküsünü anlatmaktadır. Tezgâhtar olarak kazandığı paranın yetersizliği ve oyunculuğa başlayamamasıyla daha fazla para kazanmak için fahişe olarak çalışmaya başlar. Daha sonra Raoul adında Nana’yı daha sonra başka birine satmak isteyen bir pezevenkle çalışır. Pezevenkler arasında meydana gelen bir silahlı çatışmada Nana öldürülür. Nana’nın hayatından alınmış kesitler 12 bölümde anlatılmıştır.

9- Week-End (Hafta Sonu)

Jean-Luc Godard’in 1967 tarihli sürrealist yol filmi. Bir çiftin, trafik sıkışıklıkları, kazalar ve tuhaf karşılaşmalarla dolu yolculuğunu konu alan kan revan içinde bir yapıt.






Her şey Yolunda 1972 

Fransa – İtalya ortak yapımı politik dramatik filmdir. Özgün adı “Tout va bien” olan film, ABD’de de Türkiye’de olduğu gibi özgün adının tam çevirisi olan All’s Well adıyla gösterilmişti.








No comments:

Post a Comment